Kleine afvalwaterzuiveringsinstallaties met het vast bed-proces

In het proces met het vaste bed bezinkt de behandeling van afvalwater door bacteriën op het oppervlak van een zogenaamd vast bed.

Verschillende vaste bedden

Vaste bedden kunnen verschillende vormen hebben. Ze kunnen worden ontworpen als een rooster of als een vast-bedlichaam, dat in suspensie in het afvalwater wordt gehouden. Bakterien Bacteriën vestigen zich al na korte tijd op de lichamen met het vaste bed. Ze vormen een dichte biofilm. Deze biofilm wordt ook wel groei in planten met een vast bed genoemd. De groei neemt in de loop van de tijd toe naar dichtheid.

Permanent geïnstalleerde vaste bedden (roosters) kunnen meer groei vertonen en zijn daarom effectiever in hun reinigingsprestaties.

Net als bij installaties met actief slibproces, nemen de micro-organismen de verontreinigende stoffen op die zich in het water bevinden en zetten ze om in water, koolstofdioxide en zouten.

Dit is het principe van biologische afvalwaterzuivering, omdat het ook in SBR wordt gebruikt. Een speciale sedimentatietank is niet nodig.

Zuurstofinvoer

Om de reiniging door de bacteriën te activeren, moet zuurstof onder het vaste bedlichaam in het vaste bed worden ingevoerd. Dit gebeurt ofwel via sproeierbuizen of via zogenaamde membraanbeluchters.

De injectie van zuurstof zorgt ook voor een stroom. Deze constante stroom zorgt voor een uniforme groeisnelheid en een constante menging van het water.

Onafhankelijke bacteriële regulatie

De groei reguleert zelfstandig. Vanwege de hoge toevoer van voedingsstoffen voor de micro-organismen in het afvalwater vermenigvuldigen ze zich constant, de groei is te hoog, de stroom voert echter de bovenste lagen door.

Tot op zekere hoogte wordt de biofilm gestabiliseerd door de aanwezige filamenteuze bacteriën, wat kan leiden tot problemen en taaie slib in andere planten. Bij systemen met een vast bed bestaat dit risico niet.

Tips & TrucsDe keuze voor een systeemtype hangt onder meer af van de vereiste reinigingsprestaties. Met betrekking tot specifieke reinigingsparameters hebben alle plantentypen consistent verschillende prestaties.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter