Een muur scheuren

Een muur scheuren is de typische procedure voor het achteraf inbouwen van bijvoorbeeld elektrische installaties. Scheuren heeft echter invloed op de draagkracht van een muur. Daarom zijn er specificaties waaraan moet worden voldaan.

eisen voor de sleuven van wanden

De sleuven wanden gedaan in binnenmuren werden de metselwerk derhalve ingebouwde natte bouw. Het is echter niet toegestaan ​​om gewoon door te snijden. De eisen en specificaties voor het splitsen van wanden worden gegeven in DIN EN 1996-1-1. De dikte van de binnenmuur is van cruciaal belang.

Voor niet-dragende muren moeten deze richtlijnen ook worden toegepast

DIN EN 1996-1-1 heeft echter betrekking op dragende wanden. Voor niet-dragende muren zijn er geen specifieke vereisten. Het is echter algemeen aanvaard dat de eisen van DIN EN voor dragende wanden ook moeten worden toegepast op niet-dragende wanden.

Differentiatie van spleten in de muur

Dan moet er rekening mee worden gehouden dat er verschillende spleten kunnen worden gemaakt. Volgende aanpassingen wanneer sleuven zijn toegestaan:

  • horizontale gleuven verticaal sleuven

Men moet weten dat diagonaal niet mag worden gestoken, alsmede installaties mag niet zo worden uitgevoerd. Schl De sleufdiepte

De gebruikelijke sleufdieptes liggen tussen 10 en 30 mm.

Horizontaal splijten van muren

Ten eerste mogen horizontale spleten niet meer dan 40 cm boven of onder een onbewerkte plaat worden uitgetrokken. Met andere woorden betekent dit maximaal 40 cm onder het plafond plaat, dat wil zeggen zonder panelen en maximaal 40 cm boven de ondergrond, zodat ook zonder rubbers. Paddiktes moeten daarom worden afgetrokken van de 40 cm.

In principe is horizontale splijting het grootste probleem, omdat de dwarsdoorsnede van de wand over de gehele lengte van de spleet wordt verkleind. In het bijzonder lijdt het laadvermogen dus in het bijzonder onder horizontale sleuven.

Daarom bepalen de wanddiktes of slitten überhaupt is toegestaan. Om hier onderscheid te maken zijn opnieuw relatief korte slots die korter zijn dan 1,25 m en die groter zijn dan deze lengte. Tot een horizontale spleetlengte van 1,25 m moet de muur 15 cm dik zijn. Horizontale sleuven, die langer zijn of over een gehele wandlengte, vereisen een minimale wanddikte van 17 cm.

Bovendien mogen muren slechts aan één zijde worden doorgesneden. Een uitzondering hierop is wanneer de wanddikte ten minste 24 cm is en de sleufdiepte van de twee sleuven maximaal 10 mm is.

Verticale sleuven

Verticale sleuven in de muur kunnen worden gemaakt vanaf een wanddikte van 12 cm. De afstand tot wandopeningen, openingen en uitsparingen moet minimaal 11,5 cm zijn. Als meerdere wandgleuven naast elkaar nodig zijn, is de minimale afstand tussen twee sleuven ten minste gelijk aan de basissleufbreedte. In totaal mogen meerdere verticale sleuven naast elkaar een breedte van 2 m niet overschrijden.

Hints & Tips DIN EN 1996-1-1 en andere relevante tafel begeleidt de verschillende maatregelen kunnen worden verzoend. In deze tabellen worden wanddikte sleufbreedte en groef diepte ingesteld ten opzichte van elkaar, zodat bijvoorbeeld een maximale spleetbreedte diepte kan worden verwijderd.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter