ČIšćenje bakrene cijevi

Bakrene cijevi često se koriste za instaliranje pitke vode u zgradama. Ali, kao i svaki drugi metal, na bakar također utječe korozija. Stoga redovito čišćenje instaliranih bakrenih cijevi ima smisla. Što treba uzeti u obzir pri čišćenju bakrene cijevi, za vas smo saželi u nastavku.

Brojni pozitivna svojstva bakra bakra je svestran koristi metal, koji se izračunava kao polu-plemenitih metala i obojenih metala. To je također polazna točka za brojne legure poput bronce ili mesinga. Zbog svog kemijskog sastava, također je prikladan za kontakt s hranom. Nadalje, dobra toplinska vodljivost igra važnu ulogu.

Cijevi od bakra i drugih metala

To čini bakar jedan od metala koji se jednako koristi za cijevi za vodu u izgradnji grijanja i pitke vode. Međutim, i drugi metali su korišteni za proizvodnju cijevi za vodu:

  • nehrđajućeg čelika
  • mesinga
  • Olovo
  • bakar nije previše znalo

Pogotovo u 19. stoljeću, kada su štetne opasnosti od olova i olovnih cijevi za pitku cijevi za vodu su koristi. Stoga postoje još neka područja u kojima se mogu naći glavne linije - osobito u javnoj mreži, tj. Do kućnih veza. Ali koriste se i drugi metali.

Oksidacija zbog brojnih čestica

Stoga se čestice koje se otapaju mogu uzrokovati oksidaciju na dijelovima od drugih metala. Osim toga, također postoje vrlo različite razine različitih metala u vodi za piće, koje pogoduju oksidaciji cjevovoda. Naravno, također utječu na bakrene cijevi.

Primjena bakrenih cijevi u zgradama raširene

bakrenih cijevi uživa samo u izgradnji plinovoda u zgradama veliku popularnost, jer oni su ne samo pogodno za hranu i dobre toplinske vodljivosti. Također daljnju obradu, kao što su lemljenja ili lemljenja bakrenih cijevi je jednostavna i učinkovita, tako gusta vodovodima mogu brzo i jeftino instaliran.

Čišćenje bakrenih cijevi je jednostavno i relativno bezopasno

Osim toga, čišćenje bakrenih cijevi je puno lakše nego, na primjer, s cijevi od nehrđajućeg čelika. U usporedbi s oksidacijskim slojem od nehrđajućeg čelika, bakar se može izvrsno ukloniti slabo reaktivnim kiselinama. Prema tome, za pročišćavanje bakrene cijevi, primarno se koriste organske kiseline kao što su mravlja kiselina ili limunska kiselina.

Čak i propuštanja bez problema

Ove organske kiseline imaju još jednu prednost: došlo je nezapaženo propuštanje zbog udubljenja, u kojoj je kiselina može pobjeći, nema opasnosti za građevinsku tkanine. Osim toga, ove kiseline se koriste razrijeđene jako vodene. U načelu, bakrene cijevi se također mogu očistiti abrazivnim.

Abrasivno čišćenje bakrenih cijevi

Ovdje treba spomenuti pjeskarenje bakrenih cijevi. Međutim, postoji nedostatak da sredstva za pjeskarenje i uklonjeni sloj moraju biti potpuno uklonjeni iz sustava cijevi, ali to se može ostvariti samo uz znatne napore. Stoga se apsolutno preferira redovito čišćenje bakrenih cijevi s slabo reaktivnom kiselinom.

Zahtjevi za čišćenje vodenim kiselinama

Tijekom ovog čišćenja, korozijske stanice se također mogu ukloniti vrlo dobro (tzv. Lighty elementi). Međutim, čišćenje s kiselinama također ima svoje granice. Ovisno o okolnostima, pasivni sloj, koji rezultira oksidacijom (bakar-I-klorid, bakar-I-oksid) različito je izražen. Previše debeli sloj više se ne može očistiti kiselinama. To je također slučaj kada su silicijev precipitati vode previsok.

Nakon čišćenja bakrenih cijevi

Ako se ove kiseline koriste za čišćenje bakrenih cijevi, treba ih razrijediti za oko 10 do 15 posto (s vodom). Vrijeme izlaganja ovisi o oksidaciji ili koroziji bakrene cijevi. Konačno, sustav cijevi ispire se samo s dovoljnom količinom vode. Daljnje mjere nisu potrebne.

Savjeti i trikovi Čišćenje bakrenih cijevi uklonite sve čestice koje uzrokuju daljnju oksidaciju i odmah ponovno pokrenite rad cijevi. Tako se daljnja korozija (pitting tip I) može učinkovito spriječiti.
Podijelite s prijateljima

Ostavite svoj komentar