Een glazen fles ontploft als gevolg van de uitbreiding van de inhoud

Wonen Uiteraard is het niet uitgesloten dat een glazen fles ontplofte. De meest voorkomende oorzaken zijn koolzuur en de secundaire gisting van de inhoud. Wanneer het over een explosie van een glazen fles gaat, brengt het meestal met zich mee dat het deksel van de opening wordt geblazen. Heel, heel zelden springt het glas zelf.

Zeldzaam en inhoudafhankelijk

Telkens weer worden meldingen van geëxplodeerde glazen flessen in de media gevonden. Echter, in het oneindige aantal glazen flessen in omloop nemen deze gevallen in het duizendtal af. Lichamelijk komt een van de bekendste wetten in het spel: opwarming zorgt ervoor dat expansie drukverhogend werkt.

Koolzuurhoudende dranken staan ​​onder normale druk. Op basis van het glas en de sluiter zijn ontworpen. Gistbevattende dranken zoals alcohol en sommige vruchtensappen worden door filtratie voor het bottelen van het fermentatieproces afgesneden. Bekende uitzonderingen zijn must en springwit, een jonge wijn waarvan het fermentatieproces gewenst is. Hij wordt in open flessen afgeleverd.

Eigen of buitenlandse koolstofdioxide

In principe is koolstofdioxide of koolstofdioxide altijd de oorzaak van overdruk. Ofwel het koolzuurgehalte in de drank expandeert, die kunstmatig werd geleverd door de fabrikant of door fermentatie "verse" carbon dioxide. In beide gevallen overschrijdt de druk op een bepaald punt de weerstand van de sluiter.

Een kroonkurk "barst" als een kroon en wordt weggegooid. Een schroefdop begint te knikken en leidt een eerste overdruk, zelfs door de juiste overdrukgroeven in de schroefdraad van de fleskop. Deze horizontale geleidingsgroeven produceren bekende gesisgeluid indraaien reeds verwijderd toelaatbare druk in de normale toestand om de glazen fles veilig openen.

Het voorkomen van exploderende glazen flessen

  • sappen met fruit inhoud kan gisten als ze "slecht"
  • Alcoholische dranken kunnen nagisting wanneer een vulling fout is gemaakt
  • De verwarming van de glazen fles als een auto buiten geparkeerd in de zomer de auto betekent dat de bestaande kooldioxide voor uitbreiding
  • Wanneer de glazen fles is vervormd, kan een haarscheurtje de drukweerstand vallen onder de dekking
  • Gezocht nachgärende dranken moeten niet
  • overmatige beweging fysiek overeen met de versnelling van de moleculen, die ook geproduceerd door verhitting
Tips en trucs als vatbaar voor secundaire fermentatie dranken zoals wijn gesloten Blootstelling aan opwarming verhoogt het effect.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter