Sudarea unei țevi de cupru

Ca și alte metale, cuprul poate fi de asemenea sudat. În principiu, acest lucru face posibilă și sudarea conductelor de cupru. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare proprietățile foarte specifice ale cuprului și ale aliajelor de cupru la sudare. În următorul articol, am rezumat tot ce merită să știți despre sudarea conductelor de cupru pentru dvs.

Sudarea sau lipirea țevilor de cupru?

În principiu, cuprul poate fi sudat foarte bine. Cu toate acestea, în funcție de grosimea aplicației și a țevilor de până la 3 mm, este mai probabil ca metode precum brazarea țevilor de cupru să fie utilizate. Aici trebuie făcută o distincție între conductele de cupru și brazare. În funcție de aplicație, poate fi chiar sudat, dar o conductă de cupru poate fi lipită numai.

Particularitățile cuprului în timpul sudării

În timpul sudării, trebuie luate în considerare proprietățile termice, adică expansiunea și contracția la răcire. În plus, cuprul, ca și alte metale neferoase, are proprietatea de a absorbi și de a lega gazele atunci când este încălzit, ca în cazul sudării. În interacțiune, aceste două efecte pot duce rapid la o sudură inferioară.

De asemenea, aliajele de cupru trebuie considerate individual

Prin urmare, sudarea cuprului și a aliajelor de cupru, inclusiv țevile de cupru, este limitată la astfel de procedee de sudare, care asigură o protecție adecvată. Acest lucru ar fi în special următoarele procedee de sudare: MIG sudare

  • TIG sudare cu arc electric manual (limitata)

Sudarea cu arc electric de conducte de cupru

Chiar și sudarea manuală cu arc metalic ilustrează problema destul de bine. Pe de o parte, cuprul trebuie preîncălzit datorită disipării rapide a căldurii. Ca urmare, doar prin cusături scurte sau mici piese de cupru pot fi sudate. În plus, umplutura de sudare trebuie să aibă o proprietate de formare a zgurii, de preferință. Zgura protejează împotriva legării gazelor și a altor influențe atmosferice, cum ar fi contactul cu oxigenul.

TIG și MIG Sudarea țevilor de cupru

Prin urmare, sudarea MIG și TIG este preferată pentru proiectele de sudare mai mari. În special, cu sudori puternici TIG pot fi prelucrate fără preîncălzire. Cu toate acestea, acest lucru necesită cunoștințe și experiență foarte bune. Sudarea cu gaze inerte (comparativ cu gazele active în sudarea MAG) înseamnă că aceste gaze inerte protejează împotriva influențelor atmosferice și, în același timp, nu reacționează la cupru.

Asigurați-vă că există pe compoziția aliajelor de cupru

limitări suplimentare în sudarea aliajelor de cupru în care aliaje de cupru polifazate poate rezulta în funcție de aliajele utilizate. Multe aliaje de cupru sunt monofazate, în timp ce aliajele pe bază de plumb, de exemplu, sunt întotdeauna bifazice, deoarece plumbul își formează propria fază.

Diferențierea între aliajele de cupru monofazate sau multifazate sau tuburile din cupru

Metalele monofazate sunt mult mai ușor de sudat. În acest caz, metalele cu latură transversală krz sunt mai bine sudabile decât cu zăbrele hexagonale (htp). La sudarea metalelor multifazice, de exemplu, un aliaj de cupru cu plumb, sudarea este afectată de faza mai slabă de sudat. De regulă, aceasta înseamnă suduri mai fragile și o prelucrare la rece mai scăzută.

Conținutul de oxigen al materialelor de cupru

Un alt factor important este conținutul de oxigen. În particular, metalele de cupru, în care urmează să fie utilizate conductivitatea electrică, sunt mai degrabă bogate în oxigen și, prin urmare, mai puțin adecvate pentru sudare. Dimpotrivă, cuprul pentru construcția de instalații și echipamente tinde să aibă o proporție mare de fosfor și este mult mai ușor de sudat.

Cele mai importante standarde pentru sudarea țevilor de cupru

Pentru a putea suda cupru, luarea în considerare a diverselor standarde este extrem de importantă. Prin urmare, avem aici cele mai importante standarde în contextul sudare tevi de cupru pentru tine enumerate:

  • DIN CEN / TS 13388 Prezentare de cupru și
  • aliaj de cupru DIN EN 1982 Cupru si aliaje de cupru, metale turnate
  • DIN 8552-3 pregătire de sudură, pregătirea în comun a aliajelor de cupru și aliaje de cupru, de fuziune cu gaz - și sudarea cu arc electric
  • dIN EN 14640 sudură, sârmă de sudură, sârmă solidă pentru sudarea prin topire a

cupru și aliaje de cupru, desigur, regulile sunt mult mai cuprinzătoare. Acesta este doar un mic fragment din standardele legate de sudarea cuprului și a aliajelor de cupru. Astfel, sudarea țevilor de cupru necesită un maxim de cunoștințe de specialitate și, bineînțeles, experiența adecvată este extrem de utilă.

Sfaturi și trăsături Cu sudarea cuprului, alte metode cum ar fi lipirea sau presarea țevilor de cupru sunt mai frecvente. Sudarea este folosită în principal în aplicații industriale și are o importanță minoră pentru îmbunătățirea acasă în multe domenii. Cu toate acestea, dacă aveți de fapt nevoie să sudați țevi de cupru, ar fi foarte recomandat să aveți ajutorul profesioniștilor care au, de asemenea, echipamentele adecvate de sudare.
Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul