Lassen van een koperen buis

Net als andere metalen kan ook koper worden gelast. In principe maakt dit het ook mogelijk om koperen leidingen te lassen. Er moet echter rekening worden gehouden met de zeer specifieke eigenschappen van koper en koperlegeringen bij het lassen. In het volgende artikel hebben we alle wetenswaardigheden over het lassen van koperen leidingen voor u samengevat.

Lassen of solderen van koperen leidingen?

In principe kan koper zeer goed worden gelast. Afhankelijk van de toepassing en leidingdiktes tot 3 mm zullen echter eerder methoden zoals het solderen van koperen leidingen worden gebruikt. Hier moet onderscheid worden gemaakt tussen solderen en solderen van koperen leidingen. Afhankelijk van de toepassing kan het zelfs zijn dat deze niet wordt gelast, maar een koperen buis mag alleen worden gesoldeerd.

Bijzonderheden van koperlassen

Bij het lassen met name om rekening te houden met de thermische eigenschappen, zodat het uitzetten en krimpen gedurende het afkoelen. Bovendien, koper, evenals andere non-ferrometalen de eigenschap om gassen te absorberen bij verwarming, zoals het geval is tijdens het lassen en binden. In interactie kunnen deze twee effecten snel tot een slechte las leiden.

koperlegeringen ook afzonderlijk worden beschouwd

derhalve het lassen van koper en koperlegeringen, zoals koperen buizen, beperkt tot lassen procedures die voldoende bescherming. Dit zou met name de volgende lasprocessen MIG lassen

  • TIG lassen elektrisch booglassen met de hand (beperkte)

De elektrisch booglassen koperpijpen

Zelfs het booglassen illustreert het probleem heel goed. Aan de ene kant moet het koper worden voorverwarmd vanwege de snelle warmteafvoer. Als gevolg hiervan kunnen alleen korte naden of kleine koperen werkstukken worden gelast door middel van deze lastechniek. Bovendien moet de lasvuller een bij voorkeur slakvormende eigenschap hebben. De slak beschermt tegen de binding van gassen en andere atmosferische invloeden zoals zuurstofcontact.

TIG en MIG Lassen van koperen leidingen

Daarom hebben MIG- en TIG-lassen de voorkeur voor grotere lasprojecten. In het bijzonder, met krachtige TIG-lassers kan gewerkt worden zonder voorverwarmen. Dit vereist echter echt goede kennis en ervaring. Lassen met inerte gassen (in vergelijking met actieve gassen in MAG-lassen) leidt deze inerte gassen naar de atmosfeer te beschermen en niet tegelijkertijd reageren op koper.

Zorg ervoor dat er aan de samenstelling van koperlegeringen

aanvullende beperkingen bij het lassen van koperlegeringen, dat meerfasige koperlegeringen kan afhankelijk van de gebruikte legeringen. Vele koperlegeringen zijn eenfase legeringen die lood echter bijvoorbeeld altijd in twee fasen, de leiding vormt een afzonderlijke fase.

Differentiatie tussen enkel- en meerfasige koperlegeringen of koperen buizen

Eenfase metalen zijn aanzienlijk eenvoudiger te lassen. In dit geval zijn metalen met Krz-kruisrooster beter lasbaar dan met hexagonaal kruisrooster (htp). Bij het lassen van meerfase metalen, bijvoorbeeld een koperlegering met lood, wordt het lassen aangetast door de slechtste fase om te lassen. In de regel betekent dit meer brosse lassen en een aanzienlijk lagere koude verwerkbaarheid.

Het zuurstofgehalte van kopermaterialen

Een andere belangrijke factor is het zuurstofgehalte. In het bijzonder zijn kopermetalen, waarin de elektrische geleidbaarheid moet worden toegepast, vrij rijk aan zuurstof en daarom minder geschikt voor lassen. Daarentegen heeft koper voor de bouw van installaties en apparatuur de neiging om een ​​hoog gehalte aan fosfor te hebben en is het veel gemakkelijker te lassen.

De belangrijkste normen voor het lassen van koperen leidingen

Om koper te kunnen lassen, is het van groot belang om de verschillende normen in ogenschouw te nemen. Daarom hebben we hier de belangrijkste normen in het kader van het lassen van koperen buizen voor u opgesomd:

  • DIN CEN / TS 13388 Overzicht van koper en koperlegeringen
  • DIN EN 1982 Koper en koperlegeringen, gegoten metalen
  • DIN 8552-3 lasvoorbereiding, gezamenlijke voorbereiding van koper en koperlegeringen, gas fusion en gasafscherming met booglassen
  • DIN EN 14640 Lasadditief, lasdraad, massieve draad voor smeltlassen van koper en koperlegeringen

Natuurlijk zijn de voorschriften veel uitgebreider. Dit is slechts een klein deel van de normen met betrekking tot het lassen van koper en koperlegeringen. Het lassen van koperen buizen vereist dus een maximum aan specialistische kennis en uiteraard is een geschikte ervaring uitermate nuttig.

Tips & Tricks Over het lassen van koper komen andere methoden, zoals het solderen of persen van koperen buizen, vaker voor. Lassen wordt voornamelijk gebruikt in industriële toepassingen en is op veel gebieden van ondergeschikt belang voor het verbeteren van het huis. Echter, als je echt nodig hebt om koperen leidingen te lassen, zou de hulp van professionals die de juiste lasapparatuur, sterk aanbevolen bezitten.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter